Çam Ağacı Süsleme Geleneği Nereden Geliyor? - Çaykolik Blog - Kişisel Blog

Çam Ağacı Süsleme Geleneği Nereden Geliyor?

Yine bir yıl bitiyor, yine her kafadan bir ses çıkıyor. Özellikle çam ağacı süsleyenlere bazı insanlar ateş püskürüyor. Ben uzun zamandır yazmak istediğim bir yazıyı hazırlamak istedim ve çam ağacı süsleme geleneği nereden geliyor başlıklı bu yazıyı hazırladım. Çam ağacı süslemeyi noel geleneği olarak düşünenler de bir okusun. 

Çam Ağacı Süsleme Geleneği Nereden Geliyor


Yıllar önce bir araştırma yazısını okumuştum; Muazzez İlmiye Çığ, yaptığı araştırmayı anlatıyordu. Bu arada Muazzez İlmiye Çığ kimdir derseniz o bir sümerolog o bir yazar o bir tarihçi ve Allah sağlıklı ömür versin yaşı 100'ün üzerinde. Bu minik bilgiden sonra gelelim araştırmaya. Sayın Çığ aynen şöyle anlatmış "Çam ağacı süslemek tamamıyla Türk adetidir. Yeni Türk devletleriyle münasebetimiz bize yepyeni şeyler öğretiyor. Eski Türklerde yerin göbeğinden göğe kadar bir ağaç tasavvur ediliyor. Bu hayat ağacı. Sümerlerde de var. Bir ucunda göktanrısı duruyor. Türklerde güneş kutsal ama tanrı olarak kabul edilmiyor. 22 Aralık’ta güneş yeniden fazla olarak dünyayı aydınlatmaya başlayacak. Günler uzamaya başlayacak. Türklerin göktanrısı gün ile geceyi tanzim ediyor gökte. Sözde gün ile gece sürekli münakaşa halinde. 22 Aralık’ta gün geceyi yeniyor. Bunu “Yeniden doğuş bayramı” Türkler kutluyorlarmış. Türkistan’da bir ağaç varmış, akçam. Ve bu akçam başka yerde yetişmiyormuş. Akçam getirip eve koyuyorlar, akçamın altına o sene Tanrı onlara güzel şeyler verdi, güzel bir yaşam verdi diye Tanrı’ya hediyeler koyuyorlar. Dallarına da ertesi sene için Tanrı’dan niyaz ettikleri şeyler, adak olarak istedikleri şeyler için paçavra veya kurdela koyuyorlar. O günlerde büyük bayram, şenlik yapıyorlarmış. Aileler toplanıyor, büyükler varsa ziyaret ediliyor, özel yemekler yeniliyor, güzel elbiseler giyiliyor. Bu adet Türkler yoluyla Avrupa’ya geçti. Konunun Noel’le alakası yok. İznik Konsili’nde pagan adeti görülen bu adeti İsa’nın doğuşu olarak kabul edelim diyorlar ve bu adet Hristiyanlara geçiyor. Ama ağaç süsleme pek yok, 16. yy’da Almanya’da başlıyor, daha sonra Fransa’ya geçiyor ve dünyaya yayılıyor.”

Muazzez İlmiye Çığ'ın bu açıklamasından sonra biri çıkıyor "bu içi boş bir iddia" diyor. Kendisi NTV'den Emre Gürbüz. Şöyle devam ediyor "Benim bildiğim kadarıyla böyle bir şey yok" ikinci cümlesi ile zaten ilk cümlesini çürütüyor. "Benim bildiğim kadarı ile" diyor yani emin değil ama içi boş bir iddia olduğunu söylemekten geri durmuyor. Geçiyoruz...

Prof.Dr. Haluk Berkmen'e göre de çam ağacı süsleme geleneği Asya Türklerine ait. 

Yani Hristiyanlar daha fazla kullanıyor diye çam ağacı süslemeyi tu kaka yapan zihniyete önce şunu sormak isterim: size ne? Sonra da bilirkişi edasında ona buna laf söylemek yerine biraz okuyun derim. Okursanız iyi bir insan olma, anlama empati kurma şansınız da olur belki. Hatta rüyanızda şirinleri bile görebilirsiniz.

Mutlu yıllar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Tasarım : Sosyal Medya Kafe
ÇAYKOLİK BLOG COPYRİGHT © 2017 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.