Retina Dekolmanı Ameliyatı - Çaykolik Blog - Kişisel Blog

Retina Dekolmanı Ameliyatı

fotoğraf alıntıdır




Merhaba
Uzun bir aradan sonra retina dekolmanı ameliyatı hakkında bir şeyler yazmak nasipmiş. Dekolman nedir? Retina dekolmanı ameliyatı nedir ve dekolman ameliyatı sonrası yaşadıklarımı yazmak istedim.
Bunu özellikle yapıyorum; ben ameliyata girmeden tek gözle o kadar yazı okudum ama hastanın anlayabileceği, yalın bir anlatım diline denk gelmedim. O sebeple gayet basit bir dille yukarıdaki soruları yanıtlayacağım, tecrübem dâhilinde.

Öncelikle dekolman nedir ondan bahsedeyim. Retinanın en dış katı ile ışığa hassas katı arasında sıvı birikmesi sonucu birbirinden ayrılması diyebiliriz sanırım, en basit hali ile. Aşağıdaki fotoğrafta normal göz ile arasındaki farkı görebilirsiniz.


fotoğraf alıntıdır


Hemen hikayeme geçeyim. Bir gece, sabaha karşı sol gözümde şimşekler çaktı ve anında gözümün dış köşesinde görme kaybı oldu. Acaba ertesi gün düzelir mi diye bekledim ama uyandığımda görme kaybı gözümün yarısına kadar gelmişti. Hafta sonuydu Beyoğlu Kuledibi  Göz Hastanesi'ne acile gittik. Korktuğum başıma gelmiş, retina dekolmanı oluşmuştu gözümde. Pazartesi retina cerrahi bölümüne gelmem söylendi; bu arada bir de gözlerimde katarakt saptandı. Katarakt için yaşımın uygun olmadığını söylediğimde ise çocuklarda bile oluşabildiğini öğrendim.

Pazartesi olduğunda gözümün sadece iç uç kısmında ışık görebiliyordum, neredeyse tamamı kapanmıştı. Acil ameliyat dediler ve anestezi için tahliller yapıldı. Ertesi gün aç karnına orada olmam söylendi.

12 Eylül 2017 ameliyata alındım. Yaklaşık 3 saat sürdü. Asabi bir şekilde kendime geldim, estiriyordum:) Dilerim şahit olanlar hakkını helal eder.

Dekolman ameliyatları farklı şekillerde yapılıyor. Benim için tercih edilen silikonlu olanı idi. Gözümde silikon vardı ve ona göre yatış pozisyonu verildi. İlk 1 hafta yüz üstü yatmak zorundaydım, kabus gibiydi.

Benim bir şanssızlığım da aynı zamanda iki gözümde birden katarakt oluştuğunun ortaya çıkması oldu. Bu da gözümdeki rahatsızlık sebebi ile erkenden oluşmuş. Böylece bir de katarakt ameliyatı oldum aynı anda. Gözüme mercek takıldı.

Ara ara kontrollere giderek beklemeye devam ediyorum.  2 veya 3 ay sonra gözümdeki silikon yeni bir operasyon ile alınacak ve gözümün akıbeti o zaman belli olacak. 

Retina dekolmanı ameliyatındaki risklerden biri de glokom, yani göz tansiyonu. Ameliyat olanların %50 gibi bir kısmında olurmuş. Ben şanssız olan %50 içindeydim. Bir sabah korkunç bir göz ağrısı ile uyandım. Kontrol ettiğimde gözümün gören tarafı da görmüyordu. İnanılmaz bir mide bulantısı da eşlik etti bunlara. Hastaneyi aradım acil gelmem gerektiğini söylediler. Gittiğimde ise normalde 6 olması gereken göz tansiyonu 38'e çıkmıştı, acil müdahale edildi ve iki gün sonra normale döndü. Glokom kendi başına bir gözü kör edebilir, feci bir durum yani.

Gözümdeki silikon alındığında yazımı güncelleyip son durumu yazacağım sizlere.

Bu arada son olarak retina yırtığı ve retina dekolmanı kimleri tehdit ediyor onu da yazıp gideyim. Miyopları ve şeker hastalarını. Ben bir miyop olarak bununla karşılaştım ve yıllardır da mücadelesini veriyorum.
Sağlıklı günler her birimiz. 
Sevgimle...




8 yorum:

  1. çok çok geçmiş olsun. buna deneyim dicez yaşandı ve bitti 2 aydan öncede zaten iyileşme belirtileri göstereceğin için muhtemelen kasım gibi güncelleme yazısı ben bekliyor olucam.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Şubat ayındayız ama hala güncelleme yapamıyorum. Nasipse mart ayındaki kontrol sonrası bir güncelleme olacak. Dilerim iyi bir gelişme olur ve onu yazarım

      Sil
  2. Tekrar çok geçmiş olsun Nihal Hanımcım Allah bir daha yaşatmasın...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Eşim 2016 aralık ayında aynı sebepten dolayı ameliyat oldu. Gözünde halen silikon var. Sizin gözünüzdeki silikon alındı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      23 Ocak tarihinde farklı bir operasyonla alındı silikon
      Yara iyileşince son durumu yazacağım ancak 2016 yılından beri alınmaması dikkatimi çekti. Ne diyor doktorlar bu süreç için?

      Sil
  4. Görme oranında yüzde kaç azalma oldu ? Şu an dekolman ameliyatı için gün bekliyorum çok zor bir süreç allah kimseye vermesin çıldırmak üzereyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Evet zor bir süreç. Ameliyat olduğum gözüm bugün %40 görüyor. Buna razıydık tabi çünkü benim gözüm neredeyse tamamen kapanmıştı.
      Benim bildiğim kadarı ile retina dekolmanı ameliyatı ne kadar çabuk yapılırsa başarı şansı o kadar fazla oluyor. Çok bekletecekler mi sizi?
      Bu arada benim diğer gözümdeki katarakt fazlalaştı ve %10 a düştü sağ göz. Şimdi katarakt ameliyatı için uygun bir yer bakıyorum. Çünkü sıradan bir katarakt ameliyatı olmayacak, malum retina sorunumdan dolayı.
      Çok geçmiş olsun. Sormak istediklerinizi bana mail veya instagramdan da iletebilirsiniz. Daha hızlı dönüş yapabilirim. İnstagram hesaplarım
      @caykolikblog
      @huzunsarisiblog

      Sevgiler

      Sil

Blog Tasarım : Sosyal Medya Kafe
ÇAYKOLİK BLOG COPYRİGHT © 2017 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.