Topuk Kırığı - Çaykolik Blog - Kişisel Blog

Topuk Kırığı

foto alıntıdır


Merhaba

Sağlık üzerine bir yazı ile buradayım. Son zamanlarda yaşadığım bu problemler sebebiyle internette çok araştırma yaptım Ancak aradığım sonuca ulaşamadım. Bu sebeple kendim yazmak istedim tecrübelerimi. 
Bugünün konusu topuk kırığı nasıl gerçekleşti? Tedavi süreci nasıldı? İyileşme süreci nasıldı bunlardan bahsetmek istiyorum.
Yakın takip edenler biliyor 15 Ağustos 2017 tarihinde Gratis alışverişinden dönerken boşluğa basarak sol ayağımın topuğunu kırdım. Kardeşim 112 yi aradı. Ambulans geldi hastane tercihini bize bırakmadılar Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'ne götürdüler. Hastanede beni sedyeye aldılar yaklaşık 2 saat sedyede bekledim. Bekletmelerinin sebebi ise beni röntgen bölümüne götürecek personelin bulunmamasıydı. Tüm personel doluymuş. En sonunda kız kardeşim sedye üstünde yatan ablasını iterek kendi götürdü röntgen bölümüne. Bu defa da orada sıra beklemeye başladık. Sonunda röntgen çekildi.  O Yetmedi bir de tomografi çekildi ve kırık saptandı. Tam yukarıdaki fotoğraf gibiydi kırık.Yarım alçı yapıldı çünkü hava çok sıcaktı hiçbir şartta üzerine basmamam gerektiği söylendi. Kontrollere gittim ara ara. Bu arada topuk kırığı vücutta en zor iyileşen kırıkmış ama benim şansım kırığın tek olmasıydı. Parçalı kırıklar için ameliyat platin detayları var ki bu da iyileşme süreciniz uzatıyor.
Alçılı süreçte acil ihtiyaçlar için önce ofisten bir sandalye getirdim tekerlekli sandalye olarak kullandım bir hafta kadar. Ardından walker edindim onunla devam ettim. Eski ameliyatından kalma koltuk değnekleri vardı ancak onlarla yürüyemedim çok korktum. Erkek kardeşim bana bir tekerlekli sandalye aldı ama onunla evde kapılardan geçerken manevra yapma zorluğu yaşadım, kullanamadım.
35 gün sonra çekilen film sonucu artık alçının alınabileceği söylendi ancak ne zaman üstüne basabilirim ne zaman yürüyebilirim doktor dahil kimsenin fikri yoktu. Yine walker ile parmak uçlarına basarak yürüyebileceğimi söyledi doktor. Tamam da benim parmağımda da platin var  ucuna basabilmem mümkün değil. Allah büyük deyip çıktık oradan ve ben yine destekle ve yürümeye devam ettim ayağım aynen alçıdaymış gibi. Bu arada ayak alçıdan çıktığında ben kısa süreli bir şok yaşadım çünkü hareketsiz kaldığımdan ayağım incecik olmuştu hatta düzelecek mi eski haline gelecek mi diye de sordum:)
Eve geldim lavaboya girdim ve banyoda kayıp düştüm. Gözüm ameliyatlı olduğu için kafamı çarpmamam gerekiyordu bunu sağlamaya çalışırken bu defa kırık topuğumun üzerine bastım. O an çektiğim acıyı inanın ayağın kırıldığında çekmemiştim. Tamam dedim kırdım yeniden topuğu. Şişme ve morarma orantısını kontrol etmeye başladım sürekli Allah'tan yeniden kırılma olmamıştı.
Tekrar ayağımın üzerinde basabilmek için araştırma yapmaya başladım kendi kendime egzersizler icat ettim. Ayağımın ince kalma ihtimali kırığın iyileşme ihtimali kadar endişe vericiydi bana göre. Kasları çalıştırmaya başladım bir süre sonra da kondisyon bisikletine çıktım. Topuk ve parmak ucuna ağırlık vermeden yavaş yavaş bisiklet çevirdim.
Evde kimse yokken walkerı bırakıp yürümeye çalıştım ancak başarısız olduğum çok oldu. 3 Kasım'da göz doktoruna gitmem gerekiyordu O gün yanıma walker almamak için olağanüstü çalışmaya başladım. Tek başıma yürüyüp yorulduğum yerde duvarlara tutunarak devam ettim yürümeye biraz da hırs yapmıştım. Çünkü bir arkadaşım en az iki ay daha yürüyemeyeceksin demişti Alçı çıktıktan sonra. Ve ben istediğim tarihte bir destek olmadan merdivenleri indim bir destek olmadın arabaya bindim yine desteksiz arabadan inip hastanenin içinde asansör bile kullanmadım. Tabii aynı günün gecesi sabaha kadar topuğumda bileğimde ve dizimde korkunç acılar yaşadım çünkü birden fazlaca yorulmuştum.
Şimdi hafif sekerek olsa da yürüyebiliyorum desteksiz sadece ayak bileğim ile topuk arasında hiç bilmeyen bir şişlik var ve topuk arada ciddi sancı yapıyor. Sanıyorum bu da zamanla geçer bahsedilen 2 ayında olmasına 20 gün varken ben başardım yürümeyi.
İşin psikolojik bölümü de var tabii bir ara bir daha asla yürüyemeyeceğimi düşündün Rüyamda hep yürüdüğümü görüyordum sabah uyanınca da artık ben yürüyemeyeceğim rüyalarıma girdi diyordum. Aynı dönemde sol gözümün görme yetisini kaybetmiş olmam da benim gibi aktif bir insanı ciddi anlamda etkiledi tabii.
Topuk kırığı ile ilgili yaşadıklarım iyileşme süreci kısaca bu şekildeydi. Eğer Google aramalarından geldiyseniz ve sorularınız varsa lütfen yazın.
Sağlıklı günler diliyorum.
Sevgiler

39 yorum:

  1. çok geçmiş olsun sıkıntılı bir süreç olmuş Allah beterinden korusun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun durum nasıl şuanda? Sabahları ilk üç. Adım hala sıkıntılı mı?

      Sil
    2. Merhaba
      Geç cevap için özür dilerim. Hayır çok uzun zamandır bir sorun yaşamıyorum. Sadece çok soğuklarda sızlama oluyor

      Sil
  2. ahh Nihal kendini çok zorlamışsın gerçekten ne gerek vardı o incelik geçiyor en fazla bir ay falan sürüyor ayak normal hareket etmeye başlayınca hareketsizlikte o :-)) geçmiş oldun hem göz hem ayak büyük badire atlattın ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce hiç duymadığım bir detaydı. Hazırlıksız olunca kısa süreli bir şok yaşadım. Mantığını düşününce ikna oldum ama yine bay baya zorladım. İnşallah göz ile ilgili de sonuçlar güzel olur o daha uzun bir süreç ve sonuç muamma.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Elim alışmış hep hüzünsarısına bakıyorum yeni yazı var mı diye, buraya yazmışsınız :)

    Çok geçmiş olsun zorlu bir süreç Allah bir daha yaşatmasın ve beterinden saklasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kozmetik dılj ne varsa buraya yazıyorum:)
      Çok teşekkür ederim. Aminnn kimseye.

      Sil
  4. buna varan 1 kazanan hüzün sarısı diyorum şimdi varan 2 için gün sayıyorum.
    şişlik acaba ödemmi yapmış olabilir alçıdan dolayı oraya masajlar veya başka bir şekilde o ödemimi dağıtman lazım. inşallah tez zamanda herşeyin geçtiğini ve geriye güzel bir deneyiminin kaldığını okuyacağım.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim. Çok korkuyorum varan2den
      Daha hafifledi şişlik geçecek inşallah 😍

      Sil
  5. Çok zor bir surecti ama şükür atlattin. Sağlıklı günlerin olsun canım 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım en yakın bilenlerdensin. Hep birlikte hep sağlıklı olalım ne önemliymiş meğer sağlık

      Sil
  6. Geçmiş olsun..
    Birkaç gündür bende topuğumun üzerine bastığımda ağrı hissediyorum. Bu yüzden üzerine basmakta zorlanıyorum ama kırık olsa yerinde durdurmazdı. Tekrar geçmiş olsun size. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer bir düşme, darbe söz konusu ile lütfen hemen baktırın. Hiç ağrı olmadan da kırık oluyor.
      Çok teşekkür ederim

      Sil
  7. Merhaba topuk kırıgi alçı alindiktan sonra topugunuzun uzerine hemen basabildinizmi benim alci çıkalı 3 gun oluyor basamiyorum cok agri yapiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Diğer blogumun adı ile yanıtlıyorum sorunuzu. Hayır basamadım 1 hafta walker kullandım. Sonra çok yavaş basarak fazla ağırlık vermeden yürümeye çalıştım. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  8. merhaba hüzün sarısı arkdaşlar öncelikle geçmiş olsun bende şu an topugumu kırdım ben yüksekten düştüm doktor önce kırık sonra catlak dedi yarım alcıyla 15 gündür evdeyim ayagımın üzerine basmadgım sürece egrı yok şunu soracaktım.ayagınız alcıdayken takviye bişeyler yiyip içtinizmi veya alçı yerine ayagınıza başka bişeyler sarmanızı tafsiye edenler odumu daha hızlı bi iyileşim içn.bende şu an ne yapacagımı bilemiyorum vaktinizi aldım kusura bakmayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş geçmiş olsun ay ı senin durumunda bir hikayem var benimdeyarım kırık oldu bende.13 gün oldu. Yarım alçıda ayağım.sen iyileştinmi, ben iyileşecekmiyim.

      Sil
    2. İyileştinmi kardeş. Benimde düşerek, çatlak kırık arası bi tanıyla 13 gündürssğ ayağım yarım alçıda. 2.hafta alçıyı yeniledi doktor. Yavaş yavaş bas dedi Dr. Ama ben beklicem kanamasını.önerilerin neler. Teşekkürler

      Sil
  9. öncelikle cümleten iyi bayramar olsun

    YanıtlaSil
  10. iyi bayramlar herkese öncelikle geçmiş olsun hüzün sarısı ve arkadaşlar.bende yaklaşık 13 gün falan odu yüksekten düştüm beton zemine.Doktor önce kırık sonra catlak dedi .ayagım alçıda şu an 13 gündür.ayagınız alçıda odgu sürelerde hiç yiyecek içecek takviyesi aldınızmı paça çorbası kemiş suyu gibi yada ayagınızı alçı yerine hamur içyag gbi şeylerle sarmanızı söyleyen odumu herkes bişey söylüyor ve caresizim bu yüzden sizin tafsiyelerinizi tecrubelerinizi bilmek ıstedim şimdiden sagolunn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, size de geçmiş olsun.
      Evet paça çorbası çok önerildi ama sevmediğim için tüketemedim. Onun dışında jelatin yememi isteyen oldu ama ona da sığır eti olup olmadığına güvenemediğimden yemedim.
      Alçı yerine başka birşey olmaz, bunu söyleyen her türlü sorumluluğu alabiliyor mu acaba? Sadece alçı çıktıktan sonra bana alabalık ile arızalı bölgeyi sarmam söylendi denemiş biri tarafından ama ben onu bile yapmadım.
      Benim önerim ayağınızı mümkün olduğunca sarkıtmayın ve üzerine hiç basmayın. Alçı çıktıktan sonra da basmayın. Küçük egzersizler var onları yaparsınız kaslar toparlansın, ayak hareket kabiliyetini kazansın diye. Siz de sağolun. Cevap verebileceğim her soru için buradayım ben.
      Sevgiler

      Sil
  11. ilgi alakanız için çok sagolun.tafsiyeleriniz önemli benim için .umarım şu anda iyisinizdir.tekrar geçmiş olsun.saglıcakla afiyette kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. topuk kırığından sonra birkaç ay baya ağrı yaşadım. çok yürüdüğümde veya fazla soğuklarda ama sonra o da geçti.
      Çok teşekkür ederim, size de çok geçmiş olsun.
      Sevgiler

      Sil
  12. yaklaşık 35 gün sonra ayagımı alçıdan çıkardım ben laf dinlemez bi hasta oldugum içn bu 35 günde dördüncü alçım)))şu an arasıra agrılar ve hafif şişlikler olsada yürümeye başladım daha iyi olacagıma inanıyorumm allah kimseye hastalık bela vermesin herşey için sagolun çaykolik çok güzel faydalı bi yer herkese şükranlarımı sunuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ediyorum güzel yorumunuz için. Tekrar geçmiş olsun.
      Amin inşallah.

      Sil
  13. Bende ne yazıkki 2 hafta önce düşerek topuğumu kırdım parçalı kırılmış benimki tam 1 hafta öncede ameliyat oldum platin ve vida takıldı. Şuan 1 hafta olmasına rağmen çok ağrım var batma yanma zonklama çok değişik ağrılar birleşip ağlatana kadar uğraşıyor. 32 tane dikiş var üstüne alçıda olunca deyme olunca zonklama başlıyor. 1 hafta olmasına rağmen bacağım çok inceldi doktor 6 hafta dedi ancak 1 haftada ben yaşamdan soğudum. Ve çok nadir olan bu kırıkla ilgili yazınızı okudum çok az yazı ve bilgiye nazaran oldukça iyi geldi yazınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Öncelikle geçmiş olsun. Evet zor bir süre bir de ameliyat var yani kemiğe direkt müdahale. Ağrısı sancısı çok fazla olur. Lütfen hayattan soğumayın. Yazımda da belirttiğim gibi ayağım alçıdayken bir de sol gözüm kör oldu, o halde ayrı bir ameliyata girdim ve ayak alçıda göz ameliyatlı yüz üstü yatma mecburiyetim vardı çok zorlandım. Ama sağlığım için mümkün olduğunca sabrettim. Oturup iki insan görebilmek bile benim için çok güzel bişeydi. Ayak alçıdayken gece gündüz yüz üstü yatma zorunluluğunu hayal ederseniz anlarsınız.
      Bakın geçti, gözüm de açıldı yürüyebiliyorum da. Ciddi bir sınavdı çok sorgulama şansım oldu hayatı, kendimi ve insanları. Lütfen siz de bu süreci sorgulayarak geçirin. Ağrı ve sancılar zaten kısa süre sonra geçecek diğer eziyetler de birkaç hafta daha.
      Tekrar geçmiş olsun. Güzel haberlerinizi bekliyorum.

      Sil
  14. Merhabalar öncelikle çok geçmiş olsun bende tatilde kaydıraktan kayarken çok sert düştüm topuklarimin üzerine 1 saat falan çok ağrı hisettein sonrasında ağrı gecti ancak topugum morardı ve üstüne basamiyorum basmadigim sürece ağrı yok ama 2 gün oldu morlukta devam ediyor yarın tatilden dönüyorum umarım kırık degildir malum okulda açılıyor beni fazla olumsuz etkiler bu sene derslerinde ağır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Geç gördüm yorumunuzu, umarım her şey yolundadır.
      Sevgiler

      Sil
  15. suan nasilsin kac yil gecti ustunden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      3 yıla yakın oldu sanırım. Topuğu fazla yorduğumda kendini hatırlatıyor. Onun dışında her şey yolunda.

      Sil
    2. Kardeş geçmiş olsun aynı durum bendede var yürümeye başladığında nefes alırken esnerken ciddi bı sizi oluyormuydu

      Sil
  16. Merhabalar ben e10 gün önce yüksekten düştüm ve topuk kemiğinde 5-6 parça kırık vardı. Topuk şişmişti. Doktor hemen ameliyata aldı ve platin takıp 9 civata attı. 10 gün geçmesine rağmen L şeklindeki ameliyat yerinin ayak tabanı kısmında şişlik ve his kaybı var normal midir. Ameliyat yerinde yani dikişlerin olduğu yerde morluk normal mi. Serçe parmak ve yanındaki parmakta kasılma va acıvar normal midir. Lütfen yaşayanlar cevap versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle çok geçmiş olsun.
      Benim topuk kırığım ameliyatsız düzeldi o sebeple yazdıklarınızı yaşamadım ancak daha önce Halluks Valgus ameliyatı olmuştum. O ameliyat sonrası söylediklerinizi yaşadım. His kaydı, morarma şişme ve ağrı. Aradan yıllar geçmesine rağmen metal olan bölüm hala ara ara şişer. Yine de bu şikayetler devam ediyorsa doktorunuz ile irtibat halinde olmanızı öneririm.
      Topuk kırığı iyileştikten sonra da size tavsiyem hemen ağırlık verip yürümeye çalışmayın, kademeli basın destekle yürüyün. Ben biraz acele ettim zaman zaman topuk ağrısı yaşıyorum 3 yıldır

      Sil
  17. Nefes alırken esnerken ciddi sızılar oluyormuydu kardeş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Geç cevap için özür dilerim. Hayır böyle bir durum yaşamadım

      Sil

Blog Tasarım : Sosyal Medya Kafe
ÇAYKOLİK BLOG COPYRİGHT © 2017 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.